Cryptocurrency

Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen, veelal gedecentraliseerd en bedoeld als alternatief voor bestaande valuta zoals de Euro en de Dollar. Cryptocurrencies hebben vooraf bepaalde regels rondom het aantal munten dat maximaal binnen de specifieke currency kan bestaan. De veiligheid is gegarandeerd dankzij het gebruik van cryptografie.

Bitcoin


De bekendste crypto is natuurlijk Bitcoin. Er staat vast dat er maximaal 21 miljoen bitcoins gemined zullen gaan worden. Maar iedere Bitcoin bestaat weer uit 100 miljoen Satoshi. Vernoemd naar de bedenken van de Bitcoin Satoshi Nakamoto. 1 Satoshi = 0.00000001 Bitcoin

Altcoins & Tokens


Bitcoin is de grondlegger van de crypto. Alle andere coins worden aangeduid met Altcoins (Alternative Coins) omdat het een alternatief is op Bitcoin.

Als we vervolgens dieper in de crypto duiken dan hebben we coins en tokens. Een coin heeft altijd een eigen blockchain en een token wordt gemaakt op de blockchain van een andere coin,

Wetgeving omtrent Crypto


In Nederland zijn een aantal partijen door de Nederlandse Bank goedgekeurd als crypto bedrijf. Deze bedrijven mogen officieel crypto kopen, verkopen en beheren.

Crypto KopenBitcoin Wallet


Het is verstandig je Bitcoin in een eigen wallet te bewaren. Hierdoor heb je zelf volledige toegang en ben niet niet meer afhankelijk van de veiligheid van een exchange. Helaas zijn er in het verleden meerdere gehackt.

Een Bitcoin wallet bestaat uit een reeks van 64 getallen en nummers. Om die te genereren wordt er gewerkt met een seed. Dat is een lijst van 24 woorden welke je op een veilige manier moet bewaren zodat je altijd toegang kunt krijgen tot je Bitcoin. Een Wallet geeft geen fysieke toegang tot je bitcoin maar maakt verbinding met de blockchain waarmee je kunt zien welke transacties er op je wallet zijn verricht.

Software Wallet


greenaddress.it/nl/

Hardware Wallet


Ledger Nano
Trezor